Curs de escalada in Frankenjura, Bavaria

An de an ne petrecem vacanta de vara catarand la stanca in Germania. Zona Frankenjura, denumita si Elvetia Franconiei, este localizata in Bavaria, intre orasele Nuremberg, Bamberg si Bayreuth. Zona este faimoasa pentru peisajele de vis, castelele pitoresti si numeroasele berarii traditionale.

In Frankenjura a aparut stilul modern de catarat, Redpoint. In 1975, Kurt Albert desena cu vopsea un punct rosu la baza traseelor catarate la liber, de jos pana in top, fara caderi si fara a folosi asigurarile din traseu pentru inaintare.

Sunt mai mult de 15.000 de trasee de escalada. Sectoarele sunt atat de numeroase (aproximatv 1.000 de faleze) incat poti catara ani de zile in regiune, fara a vizita de doua ori aceeasi loc! Majoritatea falezelor sunt in padure, in conditii optime de catarat vara. Umbra, racoare, stanca aderenta.

In luna August a fiecarui an organizam un curs de catarat la stanca in Frankenjura, timp de o saptamana.

Cursul se adreseaza incepatorilor si cataratorilor de nivel mediu. Lucram cu fiecare participant la partea de siguranta, tehnica, mental, abordarea tactica a traseelor, linistea interioara in catarat si increderea in sine.

La cursul de anul acesta ni s-au alaturat doua cupluri de cataratori din Bucuresti (Andra cu Iulian si Cristina cu Sorin) . Un prieten mai vechi Cristi, a venit de la Brasov sa cataram impreuna, el fiind experimentat. Am catarat 5 zile la faleze diferite, intre 6 si 9 trasee zilnic. Saptamana a fost structurata astfel : doua zile de escalada, o zi de pauza, trei zile de escalada.

Traseele au fost atat usoare (de gradul 3, 4 si 5) cat si mai dificile (de la gradul 6+ la 8-). Cursantii au invatat sa catere cap de coarda, sa isi fileze partenerul cand catara cap de coarda si sa dezechipeze traseele. Pasi importanti pentru a deveni independenti la catarat.

 

Cu totii au abordat atat trasee usoare cat si trasee la limita lor, in mansa, lucrand la partea de plan al traseului si de gestionare a energiei. Incercand sa fie ‘in lumea lor’ acolo sus pe stanca, lasand la o parte gandurile, indoielile si asteptarile. Bucurandu-se de miscari noi si de atmosfera de veselie de la faleza.

In ziua de pauza , cursantii au dorit sa vizitam impreuna orasul Bamberg, aflat in patrimoniul Unesco. Ne-am plimbat pe aleile castelului Seehof , ne-am oprit la o berarie celebra din centru unde am degustat berea lor afumata Rauchbier, am mancat un pranz bun si ne-am relaxat.

Urmatorul curs de escalada in Frankenjura va fi organizat in perioada 11-18 August 2024 .

Va invitam cu drag sa cataram impreuna!

 

 

Adaugă comentariu

x

tell me more

Enter your details below and learn about all the perks you get by using Xtrail Explorer.

Or call us for more info:

x