Escalada in Grecia – Kalymnos

Kalymnos, o insula micuța și stâncoasa situata în Marea Egee, este un adevărat paradis pentru pasionații de escalada! Cu cele 3400 de trasee (escalada și multi-pitch), cu plajele sale frumoase și satele pitorești, insula este de o frumusețe sălbatică!

An de an revenim în Kalymnos pentru a ne bucura de traseele estetice, cu coloane sau rigletele, cu prize mari și mici, toate foarte aderente și cu mișcări interesante.

Pe insula petreci o vacanta activa, cu trekking fain pana la faleza, escalada pana la amiaza pe trasee lungi (25 -45 m), apoi o baie în mare, relaxare și o cina bună!

In perioada 2-17 octombrie 2021 ne-am bucurat alaturi de prietenii și studenții noștri de doua tabere :

Prima tabara a fost de escalada: am catarat 5 zile din 7 la cele mai faine faleze de pe insula, alegând zone diferite în fiecare zi, atât pentru a vedea în întregime insula cât și pentru a descoperi un relief de catarat cât mai variat.

Fiecare participant a escaladat trasee potrivite nivelului său de experienta, astfel încât sa acumuleze cât mai multe mișcări pe verticala și sa se simtă confortabil la inaltime. Zilnic am catarat 6 trasee, atat usoare cat si mai tari, mai lungi si mai expuse, pentru a ieși din zona de confort, atât fizic cât și mental. Am catarat atat mansa cat si cap de coarda.

In cele doua zile de pauza am vizitat insula, am înotat, am degustat preparate traditionale și ne-am relaxat.

A doua tabara a fost de multi-pitch!
Ne-am bucurat de trasee lungi (între 6 și 11 lungimi de coarda), cel mai lung traseu având 250 metri de catarat deasupra marii și un view fantastic! Gradele traseelor au fost intre 5+ si 7+ UIAA.

Traseele de multi-pitch sunt aventuri de o zi întreaga, intrand în perete la ora 09:00 dimineața și finalizând traseul în jur de ora 15:00 (poate dura si întreaga zi – in functie de ritmul echipei). Noi am ales sa ne mișcăm repede și am avut după-amiaza libera pentru plaja!

La tabara de multi-pitch ritmul a fost de o zi catarat cu o zi pauza, astfel încât sa fim cu toții pe deplin refăcuți și plini de energie pentru o zi întreaga în perete.

Stanca și traseele din Kalymnos difera de cele din România prin :
▪️Aderența stâncii (mult mai buna, poți călca pe orice priza la picior și simți cum ‘se lipește’ papucul)
▪️Prizele la mana sunt mai generoase! Dacă în România predomina prizele medii și mici, în Kalymnos avem foarte multe prize mari. Acestea permit unui cățărător aflat la început să aibă încredere în forțele proprii, sa fie relaxat și sa se bucure de catarat.
▪️Lungimea traseelor – dacă în România avem în general trasee de 15-25 metri, în Kalymnos mai toate sunt trecute de 30 metri, multe fiind și de 40 de metri!
▪️La aceeași faleza găsim trasee de toate gradele de dificultate, de la cele mai ușoare la cele mai grele. Majoritatea falezelor au in jur de 30-50 de rute amenajate, bine asigurate.
▪️La aproape toate falezele cateri cu marea in spatele tau!

Adaugă comentariu

x

tell me more

Enter your details below and learn about all the perks you get by using Xtrail Explorer.

Or call us for more info:

x